ریواس یا ریباس، گیاهی است از تیره ترشکها (هفت بندها) و دارای ساقههای هوایی و برگهای آن محتوی مواد ذخیرهای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده خوراکی قرار میگیرد.ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه کوه ها، کنار رودخانهها و مناطق برخوردار از آبهای راکد میروید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار یا از طریق کشت بذر تازه صورت میگیرد.
خواص درمانی
ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامینها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده غذایی بسیار ممتازی شمرده میشود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید میباشد. خوردن ریواس برای بیماران تب دار و بیاشتها مفید بوده و یرقان، وسواس، سستی را درمان مینماید. در این گونه موارد میتوان ۱۰۰ گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع میکند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است. خوردن ریواس را نباید در برنامه غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار میدهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیادهروی نکنید.مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب میباشد که یکسوم آب ریواس و دوسوم بقیه مواد است. ریواس اثر ملین داشته و اشتهاآور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید میباشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتیهای مثانه خطرناک است.
ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار میگیرد.افرادی که موی آنها قهوهای کمرنگ است، با استفاده از ریشه این گیاه میتوانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگهای ریواس را میتوان بهعنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر پس غذاها (دسرها) و شیرینیها استفاده میشود. تا پیش از سده ۱۸ کاربردی در پخت غذا نداشت.گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانیتر ریواس، پس از بریدن ساقهها، آن را منجمد میکنند. اگر ساقههای ریواس بهطور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. بهطور معمول آن را با شکر یا عسل میپزند یا در کیکها مورد استفاده واقع میشود.همچنین به تنهایی یا همراه با توت فرنگی در تهیه ژله و مرباها به کار میرود. چاشنیهایی که با ریواس مصرف میشوند، عبارتند از لیمو، دارچین و زنجبیل.
منبع:افکار نیوز
با تشکر از شما جوان دانا و با استعداد .از تمامی زحمات شما کمال تشکر را دارم .....
خیلی ممنون عارف جان